Jakie drzewo do kominka? Jakie drewno do kominka jest najlepsze?
Category : Dom/Mieszkanie
Odpowiadając na pytanie, jakie drewno do kominka wybrać, najlepiej zdecydować się na gatunki takie jak buk, dąb i grab. Te twarde rodzaje drewna zapewniają ciepło i tworzą przyjemną atmosferę w domu, spalając się równomiernie i bez dużej ilości dymu. Powinno się jednak unikać drewna z drzew iglastych, które ze względu na dużą zawartość żywicy, generują dużo dymu i sadzy. To z kolei zanieczyszcza przewód kominowy. Mokre drewno również nie jest odpowiednie do palenia w kominku, ponieważ daje znacznie mniej ciepła i generuje więcej dymu i mała wartość opałową. Jakie więc drewno jest najlepsze do kominka? Czym palić w kominku i jak przygotować drewno do palenia?

Drewno drzew liściastych czy z iglastych?
Jakie drewno do palenia w kominku jest najlepsze? Najważniejsza kwestia to wybór między drewnem z drzew liściastych a iglastych. Do kominków zdecydowanie nie zaleca się drewna z drzew iglastych. Zawiera ono dużo żywicy, która podczas spalania pozostawia lepkie i trudne do usunięcia zabrudzenia. Takie drewno strzela, generuje sporo dymu oraz sadzy, która osadza się na ściankach kominka i w przewodzie kominowym.
Ponadto, drewno iglaste jest szczególnie niebezpieczne w przypadku kominków otwartych, gdyż może powodować plamy w otoczeniu kominka, zapalenie się przedmiotów w pobliżu oraz ryzyko poparzenia domowników. Dlatego zdecydowanie lepszym wyborem są kawałki drewna liściastego, takiego jak buk, olcha, brzoza, jesion, czy dąb lub z drzew owocowych. Jest to najlepsze drewno do kominka, ale trzeba pamiętać o jego odpowiednim przygotowaniu.
Jakie kupić drewno do kominka? Zdecydowanie z drzew liściastych
Drewno z drzew liściastych jest pozbawione wad charakterystycznych dla drewna kominkowego iglastego. Spala się równomiernie, zawiera minimalne ilości żywicy i nie wytwarza dużej ilości dymu oraz substancji smolistych. Dzięki temu wkład kominkowy, szyba oraz przewody kominowe pozostają czystsze i w lepszej kondycji przez dłuższy czas. Gatunki drzew liściastych dzielą się na twarde i miękkie. Drewno twarde ma wysoką kaloryczność i dostarcza dużą ilość energii cieplnej. Natomiast drewno opałowe miękkie spala się szybciej i jest mniej kaloryczne, dlatego świetnie nadaje się na rozpałkę i powinno być umieszczane na szczycie paleniska w kominku.
Jak sezonować drewno kominkowe?
Sezonowanie drewna opałowego wymaga upływu określonego czasu. Absolutne minimum to jeden sezon, czyli od ścięcia zimą do spalenia drewna w następnym sezonie. Najlepsze efekty uzyskuje się po dwóch latach sezonowania. Wtedy drewno osiąga stan powietrznosuchy, z zawartością wody poniżej 20%. Szybkość schnięcia zależy od wielkości kawałków drewna – grubsze wałki, pokryte korą, schną wolniej, ponieważ zawartość kory hamuje odpływ wilgoci.
Jak przechowywać najlepsze drewno do kominka?
Jeśli kupi się wysuszone drewno na opał, to należy je przechowywać w dobrze wentylowanym pomieszczeniu. W przypadku świeżego drewna, rolki lub szczapy powinny być ułożone na stos na podkładzie, który będzie je oddzielał od podłoża. Drewno kominkowe powinno być chronione przed wodą opadową, dlatego najlepiej przechowywać je pod zadaszeniem, na przykład w wiacie. W drewutni powinny znajdować się ażurowe ścianki, które umożliwiają swobodną cyrkulację powietrza, ale jednocześnie muszą one chronić drewno przed zacinającym deszczem, ponieważ wtedy zwiększy się jego wilgotność. Materiał opałowy można również przykryć plandeką.
Jeśli drewno opałowe jest przechowywane na świeżym powietrzu, miejsce składowania powinno być nasłonecznione i przewiewne, aby drewno mogło szybko schnąć. Układając je wzdłuż ściany budynku, najlepiej wybrać ścianę południową i nie dosuwać kawałków maksymalnie do elewacji. W przeciwnym razie kawałki drewna nie zdążą wyschnąć i w trakcie spalania będą wydzielać dym, który osmoli komin.

Czym nie palić w kominku?
W kominku nie powinno się palić drewnem, które jest mokre. Najgorszą i niebezpieczną dla zdrowia opcją jest palenie drewnem pokrytym farbą, impregnatem lub innymi substancjami chemicznymi. Pod wpływem ognia powłoki te spalają się, wydzielając toksyczne opary, które mogą zaszkodzić mieszkańcom domu. Dlatego do palenia w kominku najlepiej wybrać wyłącznie suche sezonowane drewno dębowe, bukowe, grabowe lub inne.