Kiedy i jak siać trawę w ogródkach?
Category : Inne porady
Powierzchnię przydomowych ogródków często pokrywamy trawą. Jaką jednak trawę wybrać? Jak przygotować podłoże? Kiedy jest odpowiednia pora na zasiew i jak siać? Co robić, aby ogródki zazieleniły się, a nasza praca nie szła na marne? Od tego jak przeprowadzimy tę czynność zależy jakość przyszłego trawnika oraz koszty jego pielęgnacji.
Trawę najlepiej wysiewać w dwóch terminach. Pierwszy obejmuje okres od połowy kwietnia do czerwca, a drugi od połowy sierpnia do października. Trawę siejemy więc albo na wiosnę, albo jesienią. W tym czasie ma ona najlepsze warunki do wzrostu ze względu na dużą wilgotność powietrza i temperatury w granicach od 10 do 20 stopni Celsjusza. Trzeba podkreślić, że wysiew jesienny jest okresem naturalnego kiełkowania nasion trawy, choć robiąc to w październiku ryzykujemy dużo w wypadku mroźnej lub wczesnej zimy. Podobnie jednak jest bardzo wczesną wiosną, kiedy to na przeszkodzie mogą stanąć przymrozki i chłód oraz bujny rozwój chwastów. Latem również można siać trawę, ale ze względu na stosunkowo niską wilgotność i wysokie temperatury lepiej zdecydować się na pozostałe miesiące.
Kluczowe przy wysiewie jest dobranie odpowiedniej mieszanki traw oraz przygotowanie podłoża. Powinno ono być oczyszczone z chwastów, kamieni i tym podobnych oraz dokładnie spulchnione. Dobrze jest je przy tym wyrównać i nadać mu odpowiednie pH (wapnując lub zakwaszając torfem). Wysypanie piasku przyda się, jeśli mamy podłoże gliniaste, co umożliwi większą przepuszczalność. Warto też położyć kilkucentymetrową warstwę próchnicy. To ostatnie sprawi, że ziemia lepiej będzie przyjmować i zatrzymywać wilgoć, a do tego pozwoli wypoziomować podłoże. Dobrze je wówczas udeptać i wyrównać grabiami. Siew możemy zacząć już w dwa tygodnie później, pamiętając żeby tuż przedtem teren jeszcze raz lekko zgrabić. Wszystko to powinno pozytywnie wpłynąć na stabilność podłoża i ułatwi późniejszą pielęgnację trawnika.
Najlepiej siać trawę w pogodny, ale bezwietrzny dzień bez upałów. Łatwiej ją wtedy rozprowadzić równomiernie. Na 100 m2 powinno przypadać około 3-6 kg nasion, co jest zależne od podłoża, mieszanki i terminu siewu. Nieco więcej nasion warto wysypać na brzegach trawnika i w miejscach bardziej narażonych na zniszczenie (np. tam, gdzie będzie wydeptywany). Zazwyczaj nasiona powinny znaleźć się na głębokości od pół do jednego centymetra, ale jeśli ziemia jest lżejsza, należy zadbać o to, aby były one głębiej. W cięższych i bardziej wilgotnych glebach robimy na odwrót i powinny one znaleźć się na płytszej głębokości.
Trawę możemy siać albo ręcznie, albo mechanicznie i powinno to zależeć od wielkości obsiewanego terenu. Mniejsze powierzchnie dobrze podzielić na kilka sekcji (kwater), dzieląc między nimi równą ilość nasion. Teren obsiewamy na krzyż, po podzieleniu nasion po raz kolejny na dwie różne części. Możemy przy tym zmieszać nasiona z piaskiem, co pozwoli na równomierne ich wykorzystanie i ułatwi pracę. Na większych powierzchniach korzysta się z siewników. Ich zastosowanie pozwala nie tylko na równomierny rozkład nasion, ale też na obsiew na odpowiedniej głębokości.
Po obsiewie nasiona przykrywa się podłożem, co można zrobić zarówno grabiami, jak i broną, jeśli w grę wchodzi większy obszar. Teren ten należy zwałować, a potem dopilnować, aby w przypadku suszy trawnik był podlewany. Świeżo posianą trawę można też pokryć agrowłókniną w celu zapewnienia jej większej ochrony.
Warto pamiętać, że trawy raczej nie wysiewa się w miejscach zacienionych (pod koronami drzew, w pobliżu murów, budynków). Nie robi się tego też w miejscach węższych niż szerokość kosiarki oraz skarpach o nachyleniu przynajmniej 35 stopni. Preferuje się żyzne, próchnicowe gleby, chociaż wysiew możliwy jest także w trudniejszych warunkach, ale wymaga to większego nakładu pracy, nawadniania, etc. Dobór odpowiedniej trawy zależy od wielu czynników (nasłonecznienie, wilgotność, jakość gleby, itp.), ale w przydomowych ogródkach zazwyczaj stosuje się uniwersalne mieszanki nasion.